Winnaars profielwerkstukprijs IVN-VLLT 2016

GONLT logoSectie Nederlands head site_klein logo_ivn

Dit schooljaar organiseerde het SectieBestuur Nederlands van de Vereniging voor Leraren in Levende Talen (VLLT) in samenwerking met de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) voor de vierde keer een landelijke profielwerkstukkenwedstrijd voor het schoolvak Nederlands.

Wij nodigen u van harte uit om volgend schooljaar (weer) een of meerdere havo- en/of vwo-werkstukken in te sturen.

Winnaars 2015-2016

Havo: Danique van Empel en Nicole Ellens – Nederlandstalige songteksten – Een verkennende vergelijking
(Begeleidster: Christel Kerssens van het Ds. Pierson College te ‘s-Hertogenbosch)

Oordeel jury: “Zijn songteksten een vorm van poëzie, of vormen ze een genre op zichzelf? En wat maakt ze zo aantrekkelijk? In dit goed gestructureerde werkstuk worden deze vragen op maar liefst drie manieren beantwoord: met een literatuuronderzoek, een interview met een beroemd tekstschrijver, en met een geslaagde poging om zelf een liedje te schrijven. Zo combineren de onderzoeksters de kennis van anderen met hun eigen ervaringen – een slimme aanpak die werkelijk inzicht geeft in (het schrijven van) songteksten.”

PWS_2016_Pierson

Danique van Empel en Nicole Ellens worden in het zonnetje gezet tijdens de diploma-uitreiking

Vwo: Aron Ouwerkerk – Drs. P analysé – Het succes achter zijn nummers (+ bijlage)
(Begeleidster: Karin Echten van het St. Bonifatiuscollege te Utrecht)

Oordeel jury: “Knolraap en lof, schorseneren en prei – wie schiet er nou niet in de lach bij de teksten van Drs. P? De schrijver van dit werkstuk probeert te achterhalen wat de taal van de doctorandus zo komisch maakt. Misschien wel de vreemde en verouderde woorden, het onberispelijke metrum, of zit het in de contrasten en wendingen? In een chique stijl, met eigen taalhumor, voert de onderzoeker een minutieuze analyse uit, en weet hij de dichter en zijn taal knap te karakteriseren.”

2016_pws_Ouwerkerk

Aron Ouwerkerk neemt zijn vwo-diploma én het certificaat van de profielwerkstukprijs in ontvangst